Календар свят України. Граматика української мови

14 грудня в Україні відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Указ про установу цієї пам’ятної дати підписаний Президентом 10 листопада 2006 року.

    У багатьох можуть виникнути сумніви, навіщо потрібно це свято, якщо є 26 квітня - Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф, і чому саме 14 грудня вибрано для вшановування учасників ліквідації. Справа в тому, що 30 листопада 1986 р. було закінчено будівництво саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС, а 14 грудня держкомісією був прийнятий в експлуатацію комплекс захисних споруд. В Україні постраждало майже 3,5 мільйона чоловік, у тому числі 1,5 мільйона дітей. Близько 73 тисяч українців стали інвалідами. Більше 50 тисяч кілометрів території країни забруднено радіоактивними опадами. Чорнобильська трагедія - це свого роду війна...  Мирний атом збунтувався і перестав бути мирним. І найстрашніше, що війна ця ще не закінчилася... Ті, хто вважають 14 грудня своїм святом, вже давно називають цей день Днем ліквідатора.
     Страшні події 1986 ніколи не зітруться з пам'яті теперішніх та майбутніх поколінь.  Трагедія Чорнобиля торкнулася кожного з нас. Ми з повагою і вдячністю ставимося до людей , які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи , і вшановуємо пам'ять тих, кого вже немає в живих.


Відкритий тематичний перегляд у шкільній бібліотеці "Пекельний вогонь Чорнобиля".