Календар свят України. Граматика української мови
27 жовтня, Україна святкує День української писемності та мови, вшановує пам'ять Преподобного Нестора-Літописця.
     Президент України Володимир Зеленський 28 липня 2023 року підписав Указ №455/2023, відповідно до якого дата святкування Дня української писемності та мови була перенесена з 9 листопада на 27 жовтня.
     У 2023 році дата свята змінилася через рішення Православної церкви України (ПЦУ) та Української греко-католицької церкви (УГКЦ) перейти на новий церковний календар, відповідно до якого на 13 днів пересуваються раніше нерухомі дати свят. Свято української писемності та мови традиційно відзначається в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця (письменника-агіографа, першого історика Київської Русі, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря), з чиїм ім’ям пов’язують започаткування писемної української мови.
    Нестор Літописець – монах Києво-Печерського монастиря, перший давньоруський письменник і літописець, послідовник творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія. Він вважається одним з авторів "Повісті минулих літ". Раніше існувала традиція, коли батьки відводили дітей в школу, а потім йшли до церкви: поставити свічку перед образом Нестора-Літописця і помолитися, щоб він допоміг дитині в навчанні.

27 жовтня - День української писемності та мови: матеріали до свята
ІНТЕРАКТИВНИЙ ПЛАКАТ "День української писемності і мови" (підготовлений бібліотекою гімназії)
В рамках місячника шкільних бібліотек презентація до дня української писемності і мови "Я в серці маю те, що не вмирає"

     У День української писемності та мови проводиться Всеукраїнський радіодиктант національної єдності, який вже давно став найбільшим щорічним флешмобом.  Радіодиктант 27 жовтня об 11:00 звучатиме в ефірі «Українського радіо», радіо «Культура» та телеканалу «Суспільне Культура». Для всіх, хто не встигне на пряму трансляцію, записи будуть доступні на ютуб-каналі «Українського радіо» та на Facebook-сторінках Громадського мовника.