Календар свят України. Граматика української мови
Боролись! Боремось! Поборемо!
01 жовтня відзначатимемо День захисників і захисниць України, 81-річницю створення Української повстанської армії та День українського козацтва. 
Сьогодні, коли Україна відстоює незалежність у повномасштабній війні з росією, обидві пам’ятні дати тісно переплітаються. Їх поєднують боротьба за державність проти московського режиму і тяглість військових традицій. Для українців сьогодні слова «захисник» і «захисниця» – не формальність чи красива фраза. Після 24 лютого 2022 року для всіх цивільних громадян України захист, який неймовірно дорогою ціною надають наші оборонці. Віримо, що саме в наш час ця боротьба завершиться перемогою. Це важливо для України – для самого існування нашої ідентичності, культури та держави, це також важливо для всього цивілізованого світу. Ми вдячні нашим Героям, які зараз на передовій боронять суверенітет нашої країни. Вічна шана Героям, які боролися і загинули за наше майбутнє. Слава Україні! Героям слава!
     

Історія свята

2014 року в українському суспільстві внаслідок реакції на збройну агресію Росії посилилися проєвропейські тенденції відмови від радянських символів і свят, зокрема, від Дня захисника Вітчизни.

Президент України Петро Порошенко у своєму виступі під час військового параду в Києві 24 серпня 2014 року зазначив: «Україна більше ніколи не відзначатиме це свято за військово-історичним календарем сусідньої країни. Ми будемо шанувати захисників своєї Батьківщини, а не чужої! Серед можливих дат громадськість називала свято Покрови Пресвятої Богородиці. Зокрема, голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович мотивував вибір цієї дати для Дня захисника України історичною традицією вшанування українського війська саме на Покрову.

Крім того, саме 14 жовтня традиційно відзначається як день створення Української повстанської армії – військово-політичної формації українського визвольного руху.

Свято встановлено 14 жовтня 2014 року указом Президента України Петра Порошенка з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості. Цим же указом також було скасовано указ Президента України Леоніда Кучми 1999 р., яким встановлювалося свято – День захисника Вітчизні, що відзначалося щорічно 23 лютого. 

З 2015 року День захисника України є державним святом. 14 липня 2021 року Верховна рада перейменувала свято на «День захисників і захисниць України»

У зв'язку з реформою церковного календаря в Україні, Покрова Пресвятої Богородиці з 2023 року відзначатиметься 1 жовтня. 28 червня 2023 Президент України Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт про перенесення Дня захисника України з 14 жовтня на 1 жовтня[23][24], який було ухвалено 14 липня 2023 року[25]. 28 липня Зеленський підписав законопроєкт та Указ Президента № 455/2023 «Про внесення змін до деяких указів Президента України», відтак, дата відзначення свята була остаточно перенесена

 

"Відповідь непокореного народу", методичні матеріали Українського інституту національної пам'яті  присвячені початку формування Української повстанської армії

"Боролись! Боремось! Поборемо!", методичні матеріали Українського інституту національної пам'яті (2023)

"Завжди на захисті" -відеоролики до Дня захисників та захисниць України

Відеоролик до Дня захисників та захисниць України
Відеоролик "День захисників і захисниць України"

ШКІЛЬНА БІБЛІОТЕКА

Інтерактивний плакат "01 жовтня"



"Війна і поезія" добірка сучасної поезії